Wat is de verbonden ademhaling?

Tijdens een ademsessie gebruiken we een techniek waarbij  je een ritmische ademhaling volgt zonder pauzes tussen in en uitademing. Dit noemen we 'verbonden ademhaling'.

 

Deze techniek kan helpen om emoties los te laten, stress te verminderen, spanningen te verlichten en meer energie te geven. Verbonden ademhaling is een manier om een dieper bewustzijn van jezelf te ontwikkelen en jezelf te helen.

 

Een ademsessie is een begeleide sessie waarin we de verbonden ademhaling toepassen om emotionele blokkades los te laten en een diep gevoel van ontspanning te bereiken. Tijdens een ademsessie kun je verschillende sensaties ervaren, zoals tintelingen in het lichaam, duizeligheid, warmte of kou. 


Ademsessies kunnen zowel individueel als in groepsverband worden gehouden.

 

Hoe ziet een ademsessie eruit?

We beginnen met een focus sessie (een soort intakegesprek), dit kunnen we zo uitgebreid doen als jij wilt. Vind je het lastig om te praten dan hoeven we dit niet te doen, ik vraag je wel om vooraf een korte vragenlijst in te vullen zodat ik je beter kan begeleiden en de muziek hierop kan afstemmen. 


Soms weet je niet zo goed waar je tegenaan loopt of waardoor je vastloopt in je dagelijks leven, dan kunnen we na de focussessie nog een andere techniek toepassen. 

 

Na de focus sessie vraag ik je te gaan liggen op een matras. Ik zal je de ademtechniek uitleggen en dan kunnen we starten. De muziek gaat aan en ik blijf bij je.


Het kan in het begin wat weerstand oproepen. Je kunt een droge mond krijgen, droge lippen of pijn in je lichaam, dat is heel normaal. Je zult zien dat de ademhaling na 10 minuten zo goed als vanzelf gaat en dat de weerstand af neemt.

Je gaat enige tijd intensief ademen, daarna wordt de muziek rustiger en mag je weer je normale ademhaling oppakken. Je blijft dan nog even liggen tot de muziek stopt. Tijdens deze fase kunnen er ook nog allerlei emoties loskomen, die mag je lekker laten gaan.

Tijdens een sessie kan er van alles los komen, je kunt emotioneel worden, maar ook boos, verdrietig, blij, je kan enorme vreugde en blijdschap ervaren, maar je kunt ook boosheid voelen en willen schoppen of schreeuwen. 

Dit mag er allemaal zijn, weet dat ik er ben om je daarin te begeleiden.

Na de ademsessie is er ruimte om je verhaal te delen.

Je kunt je na een ademsessie euforisch en verlicht voelen, dit is per sessie verschillend. Het kan ook zijn dat je meerdere sessies nodig hebt voordat je dit gevoel bereikt. Ik ben er voor je om je hierin te begeleiden, we kunnen kijken naar passende mogelijkheden.

 

Twijfels of spanning?

Vind je het spannend en zou je het graag willen, maar word je tegen gehouden door negatieve gedachten of angst? Dat kan ik me heel goed voorstellen, ik doe zelf regelmatig ademsessies en ik ervaar ook nog steeds wel eens spanning of weerstand voordat ik een ademsessie doe.
Het kan best spannend zijn, soms heb je een thema wat niet fijn is om onder ogen te komen of ben je misschien bang wat anderen van je vinden als je je emoties toont.

Als je twijfelt of als je het spannend vindt, dan kun je mij ook mailen of bellen en dan kunnen we even kennis maken.  Alles draait hier om vertrouwen en veiligheid, ik zal er dan ook alles aan doen om jou dit te bieden.

 

Ademwerk kan helpen bij:

 • Traumaverwerking
 • Je gevoelens niet kunnen uiten  of er niet bij kunnen
 • Stress
 • Hyperventilatie
 • Boosheid
 • Relatieproblemen
 • Negatief zelfbeeld
 • Somberheid
 • Onzekerheid
 • Depressie / burnout
 • Hoge werkdruk
 • Beroepen met ingrijpende situaties; zoals brandweer/ politie/ zorg(SEH) medewerkers
 • Een druk leven met weinig tijd voor jezelf
 • Lichamelijke klachten

 

Als je chronische aandoeningen hebt, bespreek dit dan van tevoren met mij.